Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Blåååååst igen!

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Thu, June 04, 2015 21:07:53

Morgonen började bra - jag försov mig en timme (tur det finns bra assistenter som väcker!), så nätena kom upp först 03.30. Men det gjorde inte så mycket, för väl på plats insåg jag att det blåste småspik. Frisk västlig vind - hade inte radion varit på G för att göra ett reportage hade vi ställt in, men tur var väl det. 13 nymärkta blev det trots allt och dagens art var, förutom årets första höksångare, sädesärla. Hela fyra svartvita vippstjärtar fick en glänsande ring.

Dagens resultat blev: sädesärla 4, björktrast 2, härmsångare 1, höksångare 1, törnsångare 1, trädgårdssångare 1, svarthätta 1, gransångare 1, grå flugsnappare 1.

Dessutom kontrollerade vi en främling, en härmsångare med svensk ring.

I fält upptäcktes två lundsångare i Gervaldstrakten och en brun glada som seglade ner mot Muskmyr på eftermiddagen. På förmiddagen seglade en bivråk förbi klippan och lärkfalkarna jagade sländor i myren hela dagen.

Lasse från Radio Gotland var nere och direktsände mellan 7.10 och 7.30. Hur det lät har jag ingen aning om, men det kändes positivt. Antalet besökare var lågt, men Stellan och Mats från Hudik dök upp i gryningen och några till, inklusive två tyskar o en karlskronit, hälsade på under förmiddagen. Knepigt med fågelnamn på tyska, tur Svensson finns! Jimmie och Vidar höll oss sällskap på förmiddagen, men gav sedan upp (det unga gardet tröttnade på tomma nät), packade ihop tältet och åkte hemåt många nya upplevelser rikare.

Efter märkningen bar det iväg till Valar för att lyssna på fler höksångare, sen jobbade Agneta och jag skådade på Faludden och i Sundre. Sen eftermiddag tog vi en fika utomhus i en vacker blomsterprakt innan vi åt rester av den vegetariska grytan till middag. Nu har vinden äntligen lagts sig och solen skiner från en klarblå himmel. Vi kan bara hoppas att det håller i sig till imorgon.

Så här såg den ut...

Lite magert i näten är det allt (19 + 1 + 19 + 1 + 13), men i övrigt en fantastisk vecka. Vilket gäng! Vi kämpar på tills vi tar ner skylten för i vår.

Bimbi  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post356