Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Blåsfritt & fågelfritt

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Tue, June 02, 2015 17:46:13

Efter några timmars sömn (efter en kort kornknarrslyssningsrunda utan en endaste kornknarr, men med vattenrall, nattskärror och morkullor) var det dags att dra upp näten i svag, svag sydlig vind. Kändes gott och hoppfullt... men, var är fåglarna?

Den lilla vind som var vred mot sydost, avtog till sgs stiltje, men endast 19 fåglar märktes denna fina dag. Man undrar ju: var är dom? Varför är dom inte här?

Härmsångare 5, Ärtsångare 4, Törnsångare 1, Trädgårdssångare 1, Lövsångare 5, Törnskata 1, Grönfink 1, Hämpling 1. Dessutom kontrollerade en gammal kompis, gulsparv märkt 2013, och en "ny" ärtsångare märkt våren 2014.

Det som gladde en aning var en busksångare som sjöng när jag drog upp näten, en flodsångare som sjöng i branten på morgonen och en höksångare som smattrande smet förbi nätområdet upp i branten. Några lyckliga lyckades även få höra härfågelspel strax utanför märkområdet och alla på plats fick se en magnifik flock på 120 kustsnäppor dra mot nordost på låg höjd. Annars var det förvånansvärt fågeltomt.

Besökarna var desto fler och gubbhyllan fylldes på sakta men säkert. Även "glade snickaren" med medföljande spanska vänner hälsade på (paus i flugsnappandet). Bodrenovering planeras! Hemvärnet håller till i baracken, men deras program tycktes vara mindre intressant än vår märkning. Pauserna blev längre och längre och det verkade som om intresset för fåglar tog över mer och mer. Tror dock inte de ständiga överflygningarna av två JAS Gripen-plan hörde ihop med hemvärnets kurs, men störande var dom.

Efter hopdrag blev det horisontalläge en stund innan vi (Charley o jag) styrde kosan mot Faludden. Alkärret kryllade av härmsångare och grå flugsnappare och längst ute vid udden spatserade några vackra kustsnäppor och en stolt roskarl. Agneta åkte för att jobba på Naturum i Vamlingbo efter märkningen = lång arbetsdag!

En udda händelse som måste rapporteras var att ett pensionerat par kom ner till boden enkom för att inhandla en höstsammanställning! Aldrig upplevt det förr! Likaså ökar vi på däggdjurslistan med stor fladdermus (under natten) och rådjur och räv på morgonen.

Nu återstår bara en god middag och lagom med rödtjut för att kunna sova gott och länge, för till i morgon har alla meteorologer varnat för kuling. Inte kul alls (!), men sovmorgon lär det bli. På torsdag satsar vi stort istället, för då kommer Radio Gotland och gör ett reportage.

Ha´ en skön kväll och håll i hatten.  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post355