Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Blåst...igen

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Sun, May 31, 2015 21:25:26

Åter en blåsig dag... som började med en dikeskörd lett kl 2 nedanför fyren (en av dom som bor i baracken). Lett packad? Men nån hjälp ville han inte ha o inte kunde han svenska eller engelska heller. Kl 9 var dessutom regplåtarna bortplockade...så nåt lett konstigt var det.

Upp med näten i en måttlig ssw vind, men näten stod bra. Tina dök upp i gryningen och Stellan strax efter. Fåglarna droppade in sakta med säkert, 1,2,3 per varv och när vi summerade fick vi ihop "hela" 19 fåglar, men av 14 arter!

Rödhake 1, rödstjärt 1, kärrsångare 1, rörsångare 1, härmsångare 2, ärtsångare 1, törnsångare 1, trädgårdssångare 2, svarthätta 1, lövsångare 4, grå flugsnappare 1, mindre flugsnappare 1, törnskata 1, hämpling 1. Dessutom kontrollerades några gamlingar märkta 2012 (gulsparv), 2013 (hämpling) och 2014 (ärtsångare).

Kl. 8.45 kom det in en regnfront och med den riktigt hårda vindbyar som tyvärr slet sönder snörena till ett nät och välte allt in i en tynnebuske. Fingrarna och händerna blödde rejält innan vi insåg att det nätet inte gick att rädda.

I fält var det magert. Inget sträckte över havet och det enda som rörde sig över land var tornseglare i parti o minut. En ung kaspisk trut seglade förbi och en bivråk stretade på norrut. Härfågeln lär vara kvar även om vi inte lyckades hitta den.

Eftermiddagen ägnades åt inköp och vila. Sen eftermiddag kom Agneta Green och hon stannar till säsongens slut.

Vinden har lagt sig något (bara måttlig) så nu är det dags att leta rätt på sudrets kornknarrar och förse dem med ringar. Om det blir nån märkning imorgon återstår att se. De yra norrmännen hotar med friska vindar även imorgon o även nåt regn. Kul!!!???

Lite bilder från dagens fångst (1 törnskata, 2 rörsångare, 3 kärrsångare, 4 mindre flugsnappare o 5 grå flugsnappare):


  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post354