Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Sista versen

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Mon, June 08, 2015 20:34:07

Så var det då dags för sista morgonen. Blå himmel, men lite onödigt mycket vind från sydväst. Det började bra med en näktergal och en halsbandsflugsnapparfröken-främling, men sen tog det stopp och endast sex fåglar fick en ny ring:

näktergal 1, björktrast 1, härmsångare 1, törnsångare 2, lövsångare 1.


I fält var det ganska lugnt och inte många arter kunde noteras i dagsrapporten. Sen var det dags att städa ut boden och plocka ihop allt. Jens dök upp i ottan, Gutt och Lofa kom till nedtagningen (Tack!). Nedplockningen o hoppackningen gick som smort och snabbt var vi klara. När vi var vid äppelträdet hördes ett numera välbekant läte och en biätare svepte över oss och fortsatte ner mot Rivet. Sundre är onekligen hett!

På besöksfronten var det ganska magert, sammanlagt 7 personer hittade ner till oss i solskenet.

Sen var det dags att städa ur huset o bära upp allt viktigt på Göstas vind och Agneta, Jens o jag jobbade på bra och innan kl två var vi klara, huset tömt och städat. Det enda som påminner om vår närvaro är bilen som står kvar. Nu är våren då verkligen över och sommaren här. 48 dagar till nästa märkning.... tur att tiden går fort. Tack Agneta o Charley för fantastiska nio dagar. Fattar inte varför det ska vara så svårt att få folk till detta paradis. Ha´ en skön sommar!

Bimbi  • Comments(2)//blogg.sundrefagelstation.se/#post360

Biätardags

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Sun, June 07, 2015 22:12:18

Efter några timmars sömn drogs näten upp i en måttlig sydvästvind. Förhoppningarna var inte höga och hela 6 nymärkta fåglar blev det! Fram till halv fyra hade vi dessutom sällskap av de sista ur Visby ölgille som festade o bodde i baracken. Vi gissade oss till att vi inte skulle se stugvärden Charley förrän framåt lunch, men vid 7-snåret dök han upp. Vi hade också besök av Hampus med föräldrar från Klintehamn: "Mitt livs lyckligaste dag" var hans kommentar när han fick släppa sin första lövsångare!

Sen plötsligt hördes ett välbekant läte och där, ovanför burgen, fanns dom, 10 st biätare som snabbt drog iväg. Vi hade pratat mycket om de öländska biätarna o undrat varför dom inte dök upp här. O så dök dom upp! En halvtimme senare kommer en skådare ner till oss o berättar att 3 biätare håller till vid parkeringen. Vi åker dit och hittar inte mindre än 11 st som födosöker en stund innan dom drar en sväng över burgen o försvinner mot öst. Dom hittas sen igen två timmar senare vid fyren o därefter är dom borta. Ingen dum avslutning på en fantastisk vecka... o det är en morgon kvar...

Dagens sex fåglar var: stenskvätta 2, härmsångare 1, gransångare 1, lövsångare 1, bofink 1. Dessutom kontrollerade vi en ny fjolåring.

På em jobbade Agneta på naturum o jag åkte hem en vända. Charley åkte hem för gott när ölgillet åkt. Tack för trevlig vecka! På kvällen började vi hopplocket i huset (fortsättning lär följa imorgon) o sen tog vi en promenad bort till Livräddningen. Gösta var hemma på blixtvisit (lö-sö) och åkte tillbaka till Norge idag. Det lär ha regnat stup i ett där, så det var vissa bekymmer med inspelningen. Vi käkade resterna av Agnetas gryta (gott!) och tittade på en film från hennes resa i Mellanamerika.

Imorgon gäller det... sista chansen i näten för våren. Lite finputsning av siffrorna behövs, för det är en svag vår för många arter.

En helt fantastisk vecka börjar närma sig sitt slut. Det känns trist, samtidigt som det känns gott att få komma hem o sova lite.

En stenskvätta med näbbförlängning  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post359

Hoppsan!

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Sat, June 06, 2015 21:45:09

Nattens kornknarrsrunda gav 0 hörda knarrar, men desto fler nattskärror och en trädlärka.

Äntligen en dag med svag sydostvind och klart väder, men ändå bara 19 fåglar märkta. Gott om tid för prat, kaffe och allmän samvaro. Förvånansvärt lite folk i omlopp också. Juho, Barbara & två ur flugsnappargänget höll oss sällskap. Vi tog chansen att fira gårdagens vadarsvala med mousserande o jordgubbar. Början på en ny tradition? Kunde i alla fall lätt bli en vana.

Dagens fångst bestod av: rödhake 1, stenskvätta 1, koltrast 3, sävsångare 1, härmsångare 3, ärtsångare 1, trädgårdssångare 3, svarthätta 1, gransångare 1, lövsångare 1, halsbandsflugsnappare 1, hämpling 2.

I fält var det en del kul. När vi dragit ihop och precis skulle åka hemåt, hörde jag ett läte som jag associerade till vadarsvala, och mycket riktigt, rätt ovanför oss seglar den svartvingade. Den gör en lov över märkområdet o drar sedan mot Udden. Rätt udda och häftig obs (Niklas Ahlberg hann faktiskt få några bilder på kräket som tur var). Nästan värt en ny champagnefrukost! Agneta hörde en härfågel i Skoge på morgonen o den ropade även på kvällen, liksom en sommargylling nere i gamla märkområdet i Skoge. Två höksångare sjöng vid Barshageudd på kvällen och en höll till i branten på morgonen. På Barshage fanns även en rastande rödstrupig piplärka. Sundre är hett!

En annan kul grej var ett besök av två sommarboende från Faludden. De hade fått brevet i brevlådan, läst vidare på hemsidan o bestämt sig för att komma ner o kolla på verksamheten. De var med ett par timmar och åkte glada o lyckliga hem med löften till oss att bli stödmedlemmar. I övrigt var det ont om besökare.

Gösta är hemma på snabbvisit innan han skall göra sina sista veckor i Norge o Marie fick löfte av mig att använda sundrebilen tills hennes bil är fixad. Vi avrundade kvällen med en god måltid som Agneta trixat ihop och till denna delikata anrättning drack vi rödtjut och öl. En liten w-pinne blir det också innan det är dags att knyta ihop säcken o förbereda sig för morgondagens nätrrundor.

En verkligt trevlig vecka (drygt) börjar närma sig sitt slut. Trist, men sant. Det har varit en fantastisk vecka, förutom att näten gapat tomma (86 fåglar märkta på 7 dagar!). Nu återstår två morgnar och en massa plock och städning innan näten packas ihop för sommaren.

Bimbi  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post358

Lugn och stilla dag...

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Fri, June 05, 2015 21:51:17

Himlen var klar, vinden var nån annanstans men inga fåglar i näten. Bara 14 märkta idag, trots svaga vindar (dock från väst):

näktergal 1, rödstjärt 1, kärrsångare 1, ärtsångare 2, törnsångare 1, gransångare 3, lövsångare 2, törnskata 2, steglits 1.


En svarttärna drog förbi norrut och en liten eftersläntrar-flock prutgäss siktade mot Sibirien. Annars var det lugnt och stilla, t.o.m. gubbhyllan var nästan tom (bara Calle Thiolin o Anders Olofsson på plats), men den tömdes raskt vid 7-tiden då larmet om den svartvingade vadarsvalan på Aurriv kom. När det se också kom ett larm om en rödhuvud törnskata började vi undra, men vi härdade tiden ut och efter märkningen åkte vi och tittade på vadarsvalan o slutligen också den rödhuvade. En bra dag i fält kan man säga - imorgon skall det firas med champagne! Tyvärr för en del, så skrämdes vadarsvalan iväg av en för ivrig fotograf, så det var en del sura miner där i kvällningen (då jag var där för att titta på den rödhuvade som jag missade på förmiddagen) bland alla som inte fick se den.

Jag åkte hem en vända på eftermiddagen, medan Agneta o Charley skådade vidare och hittade en mysko sparv vid Nore bodar som ännu inte identifierats. När det sen larmas om drösvis (närmare 30) biätare på Öland i kväll och en svarthuvad sparv på Sandön, så anar man att det kan bli en spännande dag imorgon. De yra norrmännen lovar dessutom svaga sydostliga vindar... intressant. Snittet för den här veckan i näten är 11 fåglar, så vi siktar på att höja det...

Nu stundar en kornknarrnatt först...

Bimbi  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post357

Blåååååst igen!

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Thu, June 04, 2015 21:07:53

Morgonen började bra - jag försov mig en timme (tur det finns bra assistenter som väcker!), så nätena kom upp först 03.30. Men det gjorde inte så mycket, för väl på plats insåg jag att det blåste småspik. Frisk västlig vind - hade inte radion varit på G för att göra ett reportage hade vi ställt in, men tur var väl det. 13 nymärkta blev det trots allt och dagens art var, förutom årets första höksångare, sädesärla. Hela fyra svartvita vippstjärtar fick en glänsande ring.

Dagens resultat blev: sädesärla 4, björktrast 2, härmsångare 1, höksångare 1, törnsångare 1, trädgårdssångare 1, svarthätta 1, gransångare 1, grå flugsnappare 1.

Dessutom kontrollerade vi en främling, en härmsångare med svensk ring.

I fält upptäcktes två lundsångare i Gervaldstrakten och en brun glada som seglade ner mot Muskmyr på eftermiddagen. På förmiddagen seglade en bivråk förbi klippan och lärkfalkarna jagade sländor i myren hela dagen.

Lasse från Radio Gotland var nere och direktsände mellan 7.10 och 7.30. Hur det lät har jag ingen aning om, men det kändes positivt. Antalet besökare var lågt, men Stellan och Mats från Hudik dök upp i gryningen och några till, inklusive två tyskar o en karlskronit, hälsade på under förmiddagen. Knepigt med fågelnamn på tyska, tur Svensson finns! Jimmie och Vidar höll oss sällskap på förmiddagen, men gav sedan upp (det unga gardet tröttnade på tomma nät), packade ihop tältet och åkte hemåt många nya upplevelser rikare.

Efter märkningen bar det iväg till Valar för att lyssna på fler höksångare, sen jobbade Agneta och jag skådade på Faludden och i Sundre. Sen eftermiddag tog vi en fika utomhus i en vacker blomsterprakt innan vi åt rester av den vegetariska grytan till middag. Nu har vinden äntligen lagts sig och solen skiner från en klarblå himmel. Vi kan bara hoppas att det håller i sig till imorgon.

Så här såg den ut...

Lite magert i näten är det allt (19 + 1 + 19 + 1 + 13), men i övrigt en fantastisk vecka. Vilket gäng! Vi kämpar på tills vi tar ner skylten för i vår.

Bimbi  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post356

Blåsfritt & fågelfritt

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Tue, June 02, 2015 17:46:13

Efter några timmars sömn (efter en kort kornknarrslyssningsrunda utan en endaste kornknarr, men med vattenrall, nattskärror och morkullor) var det dags att dra upp näten i svag, svag sydlig vind. Kändes gott och hoppfullt... men, var är fåglarna?

Den lilla vind som var vred mot sydost, avtog till sgs stiltje, men endast 19 fåglar märktes denna fina dag. Man undrar ju: var är dom? Varför är dom inte här?

Härmsångare 5, Ärtsångare 4, Törnsångare 1, Trädgårdssångare 1, Lövsångare 5, Törnskata 1, Grönfink 1, Hämpling 1. Dessutom kontrollerade en gammal kompis, gulsparv märkt 2013, och en "ny" ärtsångare märkt våren 2014.

Det som gladde en aning var en busksångare som sjöng när jag drog upp näten, en flodsångare som sjöng i branten på morgonen och en höksångare som smattrande smet förbi nätområdet upp i branten. Några lyckliga lyckades även få höra härfågelspel strax utanför märkområdet och alla på plats fick se en magnifik flock på 120 kustsnäppor dra mot nordost på låg höjd. Annars var det förvånansvärt fågeltomt.

Besökarna var desto fler och gubbhyllan fylldes på sakta men säkert. Även "glade snickaren" med medföljande spanska vänner hälsade på (paus i flugsnappandet). Bodrenovering planeras! Hemvärnet håller till i baracken, men deras program tycktes vara mindre intressant än vår märkning. Pauserna blev längre och längre och det verkade som om intresset för fåglar tog över mer och mer. Tror dock inte de ständiga överflygningarna av två JAS Gripen-plan hörde ihop med hemvärnets kurs, men störande var dom.

Efter hopdrag blev det horisontalläge en stund innan vi (Charley o jag) styrde kosan mot Faludden. Alkärret kryllade av härmsångare och grå flugsnappare och längst ute vid udden spatserade några vackra kustsnäppor och en stolt roskarl. Agneta åkte för att jobba på Naturum i Vamlingbo efter märkningen = lång arbetsdag!

En udda händelse som måste rapporteras var att ett pensionerat par kom ner till boden enkom för att inhandla en höstsammanställning! Aldrig upplevt det förr! Likaså ökar vi på däggdjurslistan med stor fladdermus (under natten) och rådjur och räv på morgonen.

Nu återstår bara en god middag och lagom med rödtjut för att kunna sova gott och länge, för till i morgon har alla meteorologer varnat för kuling. Inte kul alls (!), men sovmorgon lär det bli. På torsdag satsar vi stort istället, för då kommer Radio Gotland och gör ett reportage.

Ha´ en skön kväll och håll i hatten.  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post355

Blåst...igen

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Sun, May 31, 2015 21:25:26

Åter en blåsig dag... som började med en dikeskörd lett kl 2 nedanför fyren (en av dom som bor i baracken). Lett packad? Men nån hjälp ville han inte ha o inte kunde han svenska eller engelska heller. Kl 9 var dessutom regplåtarna bortplockade...så nåt lett konstigt var det.

Upp med näten i en måttlig ssw vind, men näten stod bra. Tina dök upp i gryningen och Stellan strax efter. Fåglarna droppade in sakta med säkert, 1,2,3 per varv och när vi summerade fick vi ihop "hela" 19 fåglar, men av 14 arter!

Rödhake 1, rödstjärt 1, kärrsångare 1, rörsångare 1, härmsångare 2, ärtsångare 1, törnsångare 1, trädgårdssångare 2, svarthätta 1, lövsångare 4, grå flugsnappare 1, mindre flugsnappare 1, törnskata 1, hämpling 1. Dessutom kontrollerades några gamlingar märkta 2012 (gulsparv), 2013 (hämpling) och 2014 (ärtsångare).

Kl. 8.45 kom det in en regnfront och med den riktigt hårda vindbyar som tyvärr slet sönder snörena till ett nät och välte allt in i en tynnebuske. Fingrarna och händerna blödde rejält innan vi insåg att det nätet inte gick att rädda.

I fält var det magert. Inget sträckte över havet och det enda som rörde sig över land var tornseglare i parti o minut. En ung kaspisk trut seglade förbi och en bivråk stretade på norrut. Härfågeln lär vara kvar även om vi inte lyckades hitta den.

Eftermiddagen ägnades åt inköp och vila. Sen eftermiddag kom Agneta Green och hon stannar till säsongens slut.

Vinden har lagt sig något (bara måttlig) så nu är det dags att leta rätt på sudrets kornknarrar och förse dem med ringar. Om det blir nån märkning imorgon återstår att se. De yra norrmännen hotar med friska vindar även imorgon o även nåt regn. Kul!!!???

Lite bilder från dagens fångst (1 törnskata, 2 rörsångare, 3 kärrsångare, 4 mindre flugsnappare o 5 grå flugsnappare):


  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post354

Kvalitet före kvantitet!

Vårsäsongen 2015Posted by Sundregruppen Sat, May 30, 2015 14:00:07

Vi hade stora förväntningar inför dagen eftersom den måttliga SO-vinden med mulet och regn kändes spännande.

Regnet kom dock redan vid 7:30 så vi fick avbryta tidigare.

Summan blev 11 nymärkningar av 7 arter.

Glad kryssare:

Roliga arter som Kärrsångare,årets första rosenfink och årets första lundsångare,gladde oss mycket.

Lundsångaren:

Vid 10-tiden går larm om svartvingad vadarsvala vid stockviken så jag åker dit och letar några timmar utan resultat.

Vi tackar Karin och Christina som åker hem idag och mig själv som lämnar under e.m. åt

Bimbis trygga hand.

/Mikael

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post353
Next »