Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Sommarvila

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Tue, June 10, 2014 20:51:26
I söndags hjälptes Jens, Leo, Richard, Ulrika och Åsa åt att avsluta årets vårsäsong. Nät och stolpar plockades ner, boden städades och gjordes klar för transport till Einar. Även huset vi hyr fejades och vår utrustning packades undan i väntan på hösten som börjar 25 juli - i alla fall förr oss i Sundre.
Årets vårsäsong är en av de bästa antalsmässigt och för lövsångare där vi till slut fick 1166 ringmärkta individer är det endast under rekordsäsongen 2008 där det märkts fler. Slutsumman förra året blev t ex endast 523!

Tråkigt nog blev det bara 5 ringmärkta höksångare denna vår. För den arten är det tvärtom endast ett år tidigare där vi märkt färre.

Nu är det dags att ladda inför hösten! Du bokar väl in dig snart? Om 1,5 månad är vi igång igen och innan dess hoppas vi att du som medlem i Sundregruppen har fått Staingylpen med resultat från säsongen!

Tack alla som hjälpt till under våren!!
Åsa  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post280

Ett inlägg för avslut

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Sat, June 07, 2014 20:10:55
Bloggen igår blev en aning kortfattad, p.g.a ordförande censurerade berättelsen om nationaldagsfirandet i Öja.

Richard och Jens har landat i Skoge, Per-Johan har lämnat ön och tackas för väl förrättat värv. Välkommen tillbaka!

Ömsom trast och ömsom stare i fångsten, summerar dagen.
Ulrika kom förbi och väntas göra ett inhopp sista dagen för säsongen, som är imorgon.

Tudde kom ner på styrelsemötet och passade på att konfiskerade Volvon med sig.

Imorgon rundar vi av verksamheten för denna säsong, och hoppas på en elegant avslutning i fångsten.


  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post279

Heja Sverige!

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Fri, June 06, 2014 21:30:43


  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post278

Men imorgon, då...

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Wed, June 04, 2014 20:35:38
Dimman låg riktigt tät på morgonen och förutom näktergalar och nån törnsångare som bjöd upp till konsert var det inte mycket liv och rörelse vid klippan. Det krävdes nära tre timmar av öppna nät innan till slut en härmsångare bröt isen efter nollrunda på nollrunda. Det lättade något vid 8-tiden men tjocknade sedan åter igen. I det lilla fönstret hann vi med att komma upp i 19 ringmärkningar idag, ett par rödstjärtshanar får väl anses som höjdpunkten.

En rätt stor grupp lärare och övrig personal från KomVux bodde på Sjövärnsgården och kom i omgångar upp och fick se fåglar på nära håll. Som tur var kom det till slut åtminstone några stycken att visa upp. De verkade iallfall nöjda med besöket, det är roligt när det kommer folk och intresserar sig för vår verksamhet!

Som BOG sa, det känns ganska ödsligt att vakna upp i ett i övrigt tomt hus i Skoge. Under delar av kvällen har jag dock haft sällskap av assistenterna med i förekommande fall fruar som hälsade på och lät sig väl smaka av pastan med tillhörande köttfärsröra. Trevligt! Nu dags att försöka få några timmars sömn innan det är dags att åka ner till Hoburgen igen. Det ska visst regna under natten men optimist som man är har vi siktet inställt på hårt arbete med de östliga tättingarna som når ön under småtimmarna.

LEO

  • Comments(2)//blogg.sundrefagelstation.se/#post277

Avslutning...fortsättning följer

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Tue, June 03, 2014 12:07:33
Så var sista dagen för den här gången avslutad. Ikväll kommer Leo och tar över. Vinden var stillsam från nordost, men himlen var blyaktigt grå och regnfronten kom allt närmare (anlände 10.15)... Detta innebar att det "bara" blev 30 märkta fåglar:

Koltrast 1, björktrast 2, härmsångare 1, ärtsångare 6, törnsångare 1, lundsångare 1, grönsångare 2, lövsångare 12, grå flugsnappare 1, grönfink 1, domherre 2.


Intressant att även denna bestämning och bild ifrågasätts...

Gårdagen avslutades helt annorlunda än planerat. Precis när jag skrivit bloggen ringde telefonen - Gutt Åberg hade hittat en 2k hanne stäpphök vid Muskmyr. Hann se den innan det blev för mörkt och sen kom den troligtvis tillbaka (stängshök) som tog nattkvist i skumrasket i myren. Vinden hade tagit i men jag gjorde ett försök på kornknarrar i alla fall - men de två första kandidaterna för märkning var borta (vallen hade slagits) och den tredje var tyst och blåsten omöjliggjorde dessutom t.o.m. försök till fångst.

I fält idag var det i stort sett ingenting...förutom en hiskeligt antal trutar överallt. Jonsson dök upp och meddelade att det stod en bunt kaspiska och en tundratrut på Rivet. PJ och Richard lyckades hitta 2 kaspiska bland en myriad av vitfågel.

Nu packar jag ihop och drar hemåt... 355 fåglar fick en ring under mina 11 (+1) dagar den här gången.
Tack till Mikael B, Michen, PJ och Richard för en trevlig tid tillsammans.
Bimbi

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post276

Tomhetskänsla...

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Mon, June 02, 2014 20:13:04
Vaknade upp i ett i övrigt tomt hus. Kändes annorlunda att fixa frukost till sig själv, men det gick det med. Väl nere i märkområdet kunde jag konstatera att det nog skulle bli en hyfsad dag - svag nordlig vind och hyfsat varmt. Första fågeln som fastnade var en mindre flugsnappare (nr 22 för i år) och innan dagen var slut hade vi passerat 1100 lövsångare i vår.

Dagens skörd (53): härmsångare 5, ärtsångare 3, törnsångare 4, trädgårdssångare 4, svarthätta 6, grönsångare 2, lövsångare 17, grå flugsnappare 3, mindre flugsnappare 1, halsbandsflugsnappare 1, svartvit flugsnappare 1, törnskata 3, bofink 1, rosenfink 1. Inte en enda fågel kontrollerades, dvs inte ens nån lokal stackare fastnade! Udda (vet inte om jag upplevt det tidigare)!
I fält var det en intressant dag: aftonfalken vid Livräddningen var kvar (iallafall på morgonen), minst tre sommargyllingar sjöng i socknen, lundsångaren fortsätter att sjunga i Kettelvik, en vaktel spelade kort vid parkeringen, en kaspisk trut stod bland alla 800 trutar på rivet och en ljus kustlabb svepte förbi norrut. Eventuellt såg vi helt kort en turturduva, men det gick för fort... Kul nog har de vitkindade fått ut ungar i Flisviken (2+3) . tror nog att häckningen var där. Sundre är Sundre, alltid något kul att se på eller lyssna till.

På dagen var det dags för skådning i socknen (+ en kort tur till Faludden för att lyssna in var kornknarren sitter), lite välförtjänt sömn och mat och snart är det dags att jaga knarrar. Sista natten för den här gången. 12 dagar går hiskeligt fort, men sen kallar vardagen (och öns övriga kornknarrar). Mest minnesvärda från den här dagarna är, förutom trevlig gemenskap och vacker natur, nordsångaren som blev en onordsångare som blev en, ja nånting. Pricken över i-et suddades liksom ut, men vi får väl fylla det tomrummet imorgon. Visserligen lovar SMHI lite vind (NO 5 m/s), men nåt skall vi väl kunna trolla fram, Minnesvärt är nog också stunden då Per-Johan härom dagen kommer in, stänger dörren och säger "här är nog en ny art för Gotland" - men inte heller den blev vad han först anade, utan visade sig vara en normal gransångare med ett udda lockläte, Måste medge att hjärtat slog lite fortare ett tag, men lugnade sig snabbt när vi tog måtten.

Ha´ en god kväll - så kommer slutrapporten imorgon. Ta vara på tiden - storspovarna har redan börjat flytta...  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post275

Chefsbesök!

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Sun, June 01, 2014 22:52:48
En dag med sol och fågel! Svag vind från syd-sydost ökade förväntningarna, och ja, detta blev fångstmässigt den bästa dagen på länge.
56 fåglar märktes: näktergal 1, rödstjärt 6, koltrast 1, sävsångare 1, kärrsångare 1, rörsångare 3, härmsångare 8, ärtsångare 5, törnsångare 4, trädgårdssångare 2, svarthätta 4, grönsångare 1, gransångare 1, lövsångare 12, grå flugsnappare 2, svartvit flugsnappare 1, törnskata 1, stare 1, stenknäck 1.
Plötsligt dyker chefen upp, alltså allas vår ringmärkningschef Thord Fransson. Han ler med hela ansiktet, för idag fångade han och Robert en sändarförsedd rosenfink i Skoge. Kul och spännande!

I fält var det lite mer magert, men en stor fjolårs vitnäbbad islom svepte, pedagogiskt nog med en smålom, förbi mot norr, aftonfalken var kvar vid Livräddningen och två kustlabbar drog förbi.
På besöksfronten hade vi storfrämmande. AviFauna var här på guidning med sin enstorksresa och fick se bl.a. stenknäck och lite olika sångare. Dessutom kom Tina och Marcus ner o assisterade från gryningen och Matti med sonen Ola var med under delar av morgonen.

En bra dag! Mikael åkte hemåt efter att vi var klara med märkningen och jag åkte mot Visby för att jobba under eftermiddagen. Nu väntar en ny fin dag imorgon. Vindarna är svaga och himlen är kliniskt ren från moln. Spännande läge, men det får du veta mer om imorgon.
Så här glad var Richard över knäcken (innan den bet!)
Bimbi  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post274

Äntligen!!!

Vårsäsongen 2014Posted by Sundregruppen Sat, May 31, 2014 20:31:09
Dagen började mitt i natten med en kornknarrsmärkning i Hamra i strålande nattväder...
...och fortsatte med lätt regn och helmulet när det var dags att dra upp näten. Vi kom igång med en timmes fördröjning, och äntligen blev det lite mer fart i näten.
Bl.a. märktes dennaoch en mindre flugsnappare, en kärrsångare och en rörsångare. Hela 20 lövsångare fick en ring, vilket innebär att totalsumman för våren för lövsångare är 1080. Sammanlagt har 2235 fåglar nu fått en ny ring denna vår.

Dagens skörd; gök 1, sädesärla 1, rödhake 1, rödstjärt 2, stenskvätta 1, kärrsångare 1, rörsångare 1, härmsångare 6, ärtsångare 1, törnsångare 1, trädgårdssångare 4, svarthätta 2, gransångare 2, lövsångare 20, mindre flugsnappare 1, svartvit flugsnappare 1, törnskata 1, bofink 1, rosenfink 1, domherre 1. Per-Johan kom plötsligt in med en liten påse och sa: "Här är nog en ny art för Gotland!", men det visade sig vara en alldeles vanlig gransångare som lät mysko (rätt likt en iberisk)....Och vem är detta?


Tidvis var det dock mer folk än fågel - 30 besökare (och ingen exkursion, utan alla var mer eller mindre spontana). Bland annat hade vi besök av framtidens assistenter och märkare.

I fält var det en del kul: en forsärla gladde Per-Johan och Mikael när den drog över märkområdet, minst två kaspiska trutar stod vid Rivet och aftonfalken vid Livräddningen satt snällt kvar och visade upp sig.

Michen packade ihop och tackade för sig medan Mikael bestämde sig för att stanna en dag till (efter att ha hört väderprognosen!). Eftermiddagen ägnades till skådning och sen åt vi pizza på Fiket i Burgsvik efter en skön och ganska fågelrik dag, Nu är det snart dags att krypa till sängs, för imorgon smäller det. Svag sydostvind har utlovats till natten och den skall vända till nord på förmiddagen.
Ha´ det gott du med!
Bimbi
  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post273
Next »