Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Tack och hej!

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Sun, June 09, 2013 07:50:03
Då var vårsäsongen slut för i år! Klockan 10:46 på lördagen var näten placerade i påsar med lappar och allt var instuvat i boden. Ett gäng från Sjövärnskåren kom på besök under märkningen och blev visade delar av den inte så digra fångsten. 8 fåglar, 16 på fredagen. På ett sätt skönt att vi tar en paus nu, så att man får samla nya krafter inför 25 juli.

Flera arter har haft en mycket bra vårsäsong, mer om detta i kommande Staingylp. En ny märkart för stationen och ett par andra mindre vanliga arter har vi också fått glädjen att titta närmare på under våren.

Om det inte framgått tidigare så har vi haft en väldigt trevlig sista vecka med Ulrika, Raúl och Sylvia. God mat och trevligt umgänge kompenserar gott och väl den magra tillgången på fågel och sömn. Sista morgonen var även Jens med i märkningen, väldigt nyttigt att bolla och jämföra bedömningar i boden. Vi tackar för oss för denna gång och ser redan fram emot sommaren då vi med glädje kommer tillbaka till socknen.

Hälsningar,

Åsa och Leo

  • Comments(3)//blogg.sundrefagelstation.se/#post194

Cojonudo!

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Thu, June 06, 2013 20:34:12

Ännu en härlig sommardag med kvalitét framför kvantitét på ringmärkningsmenyn, som kärrsångare, rörsångare och höksångare. Kan nämna att turturduva och kornsparv även uppehöll sig på området nära ringmärkningsboden. Nationaldagen till ära fick fågelpåsar i flaggans färger pryda tavlan.

För att återfå krafterna efter dagens arbetspass samlades vi kring en äkta spansk lunch med tortilla. Sedan gav vi oss ut på skådning i olika riktningar, från rivet och flisan till tallskogen. Nu efter en het dag i smäktande sol har vi precis rundat av med en spansk middag i äkta tapas stil. Hasta la vista, baby!

En av tre höksångare, som delar dagsummeringens tredjeplats.

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post193

Igår fältskådning..

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Wed, June 05, 2013 20:21:19
Idag var det utmärkta väderomständigheter, svag vind och nästan helt klart på morgonen. Så jättemycket fågel fanns det däremot inte att uppbringa, vi siktade dock på kvalitet snarare än kvantitet idag. Tre arter trast och fyra arter fink (varav en knäck) i nät, inga lövsångare och enstaka sylvior. Skumt med flera bofinkar som stryker runt den här tiden på året..

För ett par veckor sedan besökte Åsa och Leo den nära nog månatliga Sundrepuben på Södermalm i Stockholm. Matti, som är en av stammisarna, bokstavligen lovade en fältsångare under stundande junivecka vid Hoburgen. Profetian visade sig vara helt med verkligheten överensstämmande och Leos tredje Sundrehandkryss för veckan var ett faktum.

Detta firades såklart med buller och bång medan sekunderna gick sin gilla gång. Vips var det nästan läggdags och varken dagsrapport eller blogg var avklarade. Alltså hög tid att veva ihop ett inlägg med obligatoriska lyx- och flärdbilder så att omvärlden får se hur kul vi har här!

____________________Bubbel - notera nedersta raden!____________________

____________________Enchiladas____________________

____________________Tårta - bäst du skyndar dig, Matti!____________________

____________________En av fåglarna som fastnade idag____________________

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post192

Idag rådde blås-lagen

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Tue, June 04, 2013 20:55:05
Redan i Skoge friskade det på en del när vi kom ut 02:40, men för säkerhets skull bar det ändå av till Hoburgen för väderobservation. Som befarat redan igår blåste det för mycket och dessutom var det en regnfront på väg, så det bar sig inte bättre än att säsongens första streck i protokollet var ett faktum.

Vi tog en mindre omväg tillbaka till huset och konstaterade att man inte hörde mycket annat i fågelväg än näktergal. Väl tillbaka gick de flesta och lade sig igen, vissa stannade kvar i sängen till 9-snåret! Andra gav sig ut igen strax efter klockan 6 och kollade in bland annat trutarna på Rivet och ankorna inne i viken.

Frampå dagen var det fortfarande rätt blåsigt men det hade klarnat upp och i lä av huset var det riktigt trivsamt att sitta på uteplatsen innanför stenmuren och dega. Bárbara och Juhu kom på lunch och Ulrika improviserade ihop en smaskig äppelpaj till efterföljande kaffe. Vinden avtog till kvällen och som det ser ut nu kommer morgondagen att bli finfin vädermässigt. Det återstår att se om det finns några fåglar att fånga.

  • Comments(2)//blogg.sundrefagelstation.se/#post191

Sista veckan med gänget

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Mon, June 03, 2013 16:28:27
Söndagen flöt på i sakta mak, med 36 ringar med några russin i fågelkakan (sånglärka, domherre, mindre flug, lundsångare och rosenfink) varav två Sundrehandkryss för Leo. Det ska vi fira med grillfest i Öja om en liten stund, våra senaste spanjorer Sylvia och Raúl är vänner till Sundrebekanta Bárbara som ju numera huserar med flugsnapparligan. Först dock en kort resumé av måndagen som flöt på i ännu saktare mak med tidvis så tjock dimma att inte ens golfbollen syntes från boden. Vinden tilltog dessutom och slutsumman landade på 14 fåglar varav inga man skriver hem till mor om. Prognosen för morgondagen ser oroväckande ut, yr lovar såväl regn som tvåsiffriga vindstyrkor så sovmorgon är ingen högoddsare. Synd dock om vi ska behöva ställa in märkningen, inga nolldagar alls denna vår såhär långt. Ulrika är tillbaka efter en tur på landet medan familjen Tommy har lämnat Sundre för denna gång.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post190

Att regna eller icke regna.....

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Sat, June 01, 2013 21:46:42

En bra morgon för ringmärkning men kanske inte så skönt för ringmärkarna. Näten fångade bra men mulet och regnet hängande i luften. Regnet kom tillslut och vi fick dra ihop näten en stund. Vid normal avslutningstid öppnade vi igen och det fångade så bra att vi höll på två timmar till. En lundsångare och två höksångare var dagens godbitar och totalt blev det 132 fåglar.

Ulrika lämnade vid lunch för en natt längre upp på ön och tur var väl det då det nu mer eller mindre är fullt i huset. Leo och Åsa anlände vid kvällningen och två spanjorer anlände lite senare. Men det blir inte så långvarigt då undertecknad med familj avviker i morgon.

/Tommy

____________________________Lundsångaren___________________________

______________________En av Höksångarna_________________________

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post189

Fredag.........

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Fri, May 31, 2013 22:26:45

Det blåste idag på gränsen av vad näten och fåglarna tål, men vi höll ändå på full tid. Trots att vinden normalt sett minskar fångsten fick vi ändå ihop 47 fåglar. Det var mycket flugsnappare idag och ett nytt säsongsrekord för mindre flugsnappare är bärgat. Två till idag blir 26, vi får se vad det slutar på tillslut.

Johan och Ida-Linnéa var med i märkningen fram till femsnåret, sedan åkte de mot färjan.

Det blev en lugn eftermiddag och kväll vid huset i Skoge och till middag serverades Sundregruppens traditionell smäcka-gryta.

__________________Mindre flugsnappare nr 25 för året!____________________

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post188

Större och mindre

Vårsäsongen 2013Posted by Sundregruppen Thu, May 30, 2013 21:07:59

Det var riktigt vackert väder idag, klart och soligt och svag vind. Inte jättebra för märkningen. 44 fåglar fick ring och bland dem en större hackspett = blodvite.

Ringmärkningschefen him self, Tord Fransson kom förbi. Han var och kollade till sina adepter som har igång olika ringmärkningsprojekt i socknen.

Med dagens 2 Mindre flugsnappare är vi uppe i 24 märkta i år och tangerar därmed årsrekordet från 1986! Dessutom satt en mindre flugsnappare och sjöng i Hoburgsklippans branten. Där satt också en lundsångare och sjöng. Ytterligare en lundsångare satt vid stigen ner mot Hoburgsgubben.

Precis när vi skulle avsluta märkningen för dagen ramlade en hel skolklass in med 25-30 8-9 åringar. Det blev lite improviserat men de fick åtminstone se de två sista fåglarna som vi inte hunnit släppa än.

Ett 12 m nät var så dåligt så det behövde bytas ut vilket gjordes i onsdags i förra veckan. Sedan dess har ett 9 m nät fått ersätta eftersom inga 12 m fanns hemma. För att komma närmre det standardiserade satte vi idag dit 2 stycken 6 m nät istället.

På eftermiddagen fick fotobiblioteket sig en genomgång och upprättning. Det är fascinerande på hur många olika sätt mappar och filer kan namnges och sparas! Lite skådning till fots inom socknen och ett dopp i havet hanns också med.'

Vid datorn /Tommy

_________________________Elwin vill hålla i ärtsångare!____________________

_______________________STÖRRE (Större hackspett)______________________

________________________MINDRE (Mindre flugsnappare)__________________

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post187
Next »