Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Oktoberfest

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Mon, October 15, 2012 21:03:15

Den gångna helgen hade Sundregruppen styrelsemöte kombinerat med ringmärkning, fågelskådning och trevligt umgänge. Liksom förra året bjöds övriga medlemmar i föreningen in och totalt var det 19 personer som dök upp i någon form. En början på en trevlig tradition hoppas jag!

På lördagsmorgonen arrangerade Clas ringmärkning där vi hade möjlighet att prova andra nätplatser än de vi har under standardperioderna.

Det var ingen tvekan om att det nät som Per och Roger satte upp vid Hoburgens parkering lockade mest fåglar - de fångade med sitt enda nät mer än 200 av de ca 330 fåglar som ringmärktes innan regnet började droppa vid 11-tiden (beklagar att jag inte har full koll på siffrorna). Den i särklass vanligaste arten var kungsfågel.

Under eftermiddagen var det styrelsemöte på Holmhällar medan Roger och Todda knåpade ihop en mycket smarrig chili con rotfrukter, svamp och kikärter. Tack för den goda middagen!

Efter middagen blev det en liten auktion på de fina böcker som Jan Garnert skänkt och därmed inbringade ett välkommet tillskott till föreningskassan.

Med sydostvindar under natten till söndagen hade flera av oss förhoppningar om att hitta några spännande östliga arter, men tyvärr blev det magert av den varan. Bland alla kungsfåglar på Faludden hittades till slut både taigasångare och kungsfågelsångare, men då hade tyvärr vi fastlänningar lämnat Sudret.

Boka in den 16 mars 2013 redan nu för då blir det årsmöte och chans till lika trevligt umgänge igen!

Tack alla för en mycket trevlig helg och för era insatser för föreningen under året!

Åsa

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post157

Grand de Finale!

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Sat, September 15, 2012 20:13:14

Nu tackar vi för oss, alla vi som bidragit till en fantastisk höstsäsong vid Sundre fågelstation. Vi som avslutade säsongen, Per, Charley och Mia och undertecknad, längtar redan till nästa års fortsättning. Under tiden får vi slicka såren efter skavsåren från fågelpåsar och burar.

Efter nattens busväder mojnade vinden, himlavalvet sprack upp och morgonkaffet smakade bättre en den dyraste dryck från monopolet. Detta är livskvalitet.

Efter en tidig blåhake brakade det det loss. Dagens antal av ringmärkta fåglar slutade på 91, av dessa var 81 svartmesar. Efter summering av höstens antal, totalt 1.377 svartmesar höjde till och med med min nysmorda räknesticka på ögonbrynen. Det blev 56 svartmesar fler än rekordhösten 1990 (1.321).

En titt i databasen över ringmärkta fåglar avslöjade att 6.666 (!) fåglar märkts vid Sundre under 2012. Vilken tur att jag lät den sista svartmesen som gömt sig i lådan fick smita utan ring. Det blev den listiga svartmesens belöning.

Höstens summa stannade på 4.564 nymärkningar. Dagen avslutades med en förbiflygande vitnäbbad islom och en födosökande stäpphök (2K hane). Nu har mörkret lagt sig i stugan. Vi ses på Sundregruppens höstmöte i mitten av oktober.

Ett stort tack till Per för fantastiska bilder till bloggen,

Clas

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post156

Blåsta på konfekten!

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Fri, September 14, 2012 19:49:03

Vi väcktes av vilt vindylande runt Skoges knutar vilket talade om att märkning var omöjligt. Det gjorde att vi somnade om på våra rosenöron men som sen snabbt fick lyftas från kudden när Mia kom och bankade på för att delta det sista skälvande dygnet. Efter frukost skingrades trupperna för enskilda aktiviteter i naturens sköte. Några som dock njöt av de friska västbyarna var kungsörn, havsörn och busiga korpar som lekte kiteflygare längs Husrygg. Framåt kvällen återsamlades vi för att planera vårt sista dygn av höstsäsongen. Som grande finale avnjöts Janssons frestelse á la Mia. Mycket smakligt! Nu hoppas vi på en genomförbar sista märkdag.

/Per

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post155

Två pinnar muck

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Thu, September 13, 2012 20:10:57

Det börjar dra ihop sig, i skrivande stund återstår endast två märkdagar. Detta känns surare än en flaska Beijaz, nu när vi äntligen kommit in i rutinerna. Nåväl, den fantastiskt fina dagen bjöd på inte mindre än 18 märkarter, totalt 163 fåglar. Inte oväntat toppas dagens lista av svartmes (103), följd av kungsfågel (13), lövsångare (10, svarthätta (7), rödahake (7) och taltrast (6).

Den som vill följa dramat och kampen mot klockan för att uppnå 1990 års toppnotering av svartmes (1.321) ombedes smörja räknestickan eller byta batteri i miniräknaren. Upplösningen kan komma i morgon...

Middag, exotisk deg dränkt med olja och diverse skumma prylar. Till råga på allt i Hemse (Fenicia)!

Clas

PS: dagens galleri bjuder på: grönsångare, gulsparv, stenskvätta och sävsångare. DS

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post154

Mesigt bakslag

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Wed, September 12, 2012 20:29:14

Regn under natten och morgonen föranledde mot vår vilja en oväntad sovmorgon. När regnet lättat och morgondimman gnuggats ur ögonen anlände vi till märkplatsen. Endast ett fåtal nymärkningar, bl.a. sparvhök, ärtsångare och grå flugsnappare.

Några timmars övertid resulterade i 41 nymärkningar av svartmes. Jakten mot 1990 års rekord går vidare. I brist på fågel i näten fanns tid för havsfågelskådning, en svartnäbbad islom fällde utanför klippan.

Middagen bestod av dansk extraprisgris, ljuvligt grillad och efterbränd i ugnen med klyftpopatis dränkt i kryddor och vitlök.

Clas

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post153

Nästan en helt vanlig dag

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Tue, September 11, 2012 19:42:58

Idag var det högflykt, nästan som skäggmesar. Svartmesarna tog höjd över Hoburgsklippan, drog ut över havet, återkom och fällde i buskagen nedanför ringmärkarboden. Med dagens nymärkningar, 85 fåglar, återstår nu endast 169 svartmesar för att tangera rekordsiffran från 1990, 1.321 nymärkningar.

Andra arter i näten var bl.a. nötväcka och trädkrypare. Dagens slutsumma stannade på 105 märkningar. En fjällpipare drog mot SV över klippan, en blåhake avslöjdes i buskarna (flagglinan slog) och en bivråk sträcke mot SV.

Charley svarade för kvällens middag, senapsgratinerad kassler på en pastabädd.

Clas

PS: vår vän stäpphökhanen (2k-fågeln) gjorde sin vanliga kvällsrunda bakom svinhuset. DS

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post152

En dag i Sundre

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Mon, September 10, 2012 19:15:54

Väckarklockan ringer, vi vet knappt vad vi heter, frukost, räkning av kaniner under bilfärden till Hoburgen, Charley har apterat näten, avkoppling innan första rundan, plockar ca 10 fåglar, sedan brakar helvetet löst. Svartmes, svartmes, svartmes.....

Plockat, plockat, plockat, tack vare hängivna stödinsatser från Stellan H, Bimbi och Tina O blev morgonen riktigt avkopplande för stationens övriga personal. Förutom svartmes kunde vi glädjas åt sparvhök (1), större hackspett (1), gräshoppsångare (1) och mindre flugsnappare (1).

Dagens nymärkningar av svartmes stannade på 195. Nu återstår endast 254 fåglar till rekordåret 1990 (1321). Hittills märkt 1067 svartmesar, samtliga årsungar.

Som vanligt god mat under den tidiga aftonen. Per fotograferar en 2K stäpphök och njuter att dagens fotoskörd, två pilgrimsfalkar. Bland övriga observationer finns bl.a. brun glada, stenfalk och gök. Knappt två timmar till sömn...

Clas

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post151

436

Höstsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Sun, September 09, 2012 19:56:44
Åter en kanondag som gick i mål tack vare heroiska insatser, både av de fasta trupperna men även Stellan H, Lena K och Mikael L bidrog alla förtjänstfullt. Ett jättetack till Er! Det tuffade igång lugnt och stilla med lite rödhakar och andra trevliga arter. Runt kl 6 kom "höstens art" med ALLA sina släktingar/familjemedlemmar på storbesök. Vi snackar förstås svartmes! Det börjar luta åt att vi kanske spräcker det förra höstrekordet eftersom dagens fångst inbringade 378 individer. Vi har nu passerat 800 fångade ex! Så mycket annat hanns inte med men vi blev tipsade om en stationär vitvingad tärna som höll till nere i Rivviken. Eftersom jobbet var klart tog vi förstås chansen att få in denna läckra fågel på våra viktiga Sundrelistor. Kvällen avslutades med repris i matmenyn (Pers fiskgryta). Idag har vi även tackat av S-O Lantz samt välkomnat Charley W. Nu stänger vi butiken och samlar kraft inför rekordförsöket.

/Per

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post150
Next »