Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Sommarlov

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Sat, June 09, 2012 21:12:31
Vårsäsongens sista officiella verksamhetsdag var igår, då Peter, Matz och Bengt styrde kosan hemåt efter förrättat värv. Åsa och Leo kom dock till Skoge igår kväll för att deltaga i nätnedplockning och styrelsemöte under lördagen, och kunde inte låta bli att köra en extradag med förevändningen att näten måste luftas och torkas efter gårdagens ymniga regnande innan de placeras i täta plastpåsar för sommarförvaring. Mellan strax efter 3 och framåt 8 fastnade 7 omärkta fåglar samt 2 sedan tidigare ringmärkta lövsångare. 08:30 påbörjades dock nedplockningsarbetet på allvar och det är inte utan ett visst mått av vemod vi kan konstatera att det mesta vid 11-kaffet var ihopplockat och förberett för bortkörning. Den omvända processen ligger dock endast 45 dagar in i framtiden då det är dags att förbereda Stäppen för höstsäsongen 2012.

Av dagens 7 ringmärkningar har vi en överlägsen vinnare i och med att grönsiska står för tre av fynden. Ett par fastnade i ett av centrumnäten (från varsitt håll) och en hona satt vid äppelträdet på väg tillbaka på samma runda. Vi meddelar glatt att samtliga dessa fåglar hade anlagt ruvfläck och kan därmed konstateras häcka inte alltför långt från Hoburgsklippan.

Även den höksångare som både Åsa och Leo fick äran att årskryssa idag hade ruvfläck.


Tack till Er som offrat sin lediga tid för att på ett eller annat sätt hjälpa ringmärkningsverksamheten i Sundre våren 2012, det går inte att värdera det arbete som Ni alla lägger ner!

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post105

Interesting day, but very sad

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Fri, June 01, 2012 19:14:43

When we went to open the nets the sky was cloudy, but finally it wasn´t rain and we could ring some birds, but the day was normal day like this days ago. We catched thirteen birds, between them the most interesting was one barred warbler. Bárbara and Bimbi went to ring the common starlings in the nest boxes around the birdstation, with a total of ten chicks.

Today, after three weeks, Maja left Gotland. We want say her thanks you for all! Her work has been really good, so she did all the days the rapport in the blogg and she could help a lot into the birdstation. The house is not the same without you!

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post104

Både fågel och fästingrikt

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Thu, May 31, 2012 20:37:48

Idag har Lofa och Peter jobbat på ensamma nere på stationen. Det blev en fin dag med 24 fåglar och 30 glada gymnasieungdomar från kärrtorps gymnasium på besök. Lite annat finbesök blev det också i form av lundsångare och mindre flugsnappare.

Barbara och Maja gjorde ett otroligt fint besök på Stora Karlsö. Mycket sillgrisslor och allt var näst intill perfekt med undantag av den extrema mängden fästingar som ständigt behövde avlägsnas från armar och ben.

Dagen avslutades med en alldeles utsökt middag bestående av butt (piggvar) med potatis pepparrot och skirat smör! Fin avslutning tyckte Maja som åker hem till Stockholm imorgon.

Jag, Maja, som för en gång skull inte skriver i tredjeperson, överlämnar nu bloggandet till övriga på stationen och tackar för mig och vad som varit en otroligt rolig och lärorik praktik! Jag tror att jag lärt mig mest av alla i min klass under praktikperioden och kanske också sovit minst.

Tack och hej leverpastej!

  • Comments(2)//blogg.sundrefagelstation.se/#post103

Koko

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Wed, May 30, 2012 20:23:37

Morgonen rullade på aningen segt. Det har varit soligt men kallt och vi fick endast tio fåglar i näten på hela morgonen. Dagen hade dock sina fina stunder. Barbara och Maja kom tillbaks från en runda med finurliga leenden på läpparna och en påse innehållande en koltrast. Övriga på plats insåg dock snart att det måste vara något skumt med denna koltrast då menande blickar utbyttes mellan Barbara och Maja så fort fågeln kom på tal. Ack så rätt de fick! Peter stoppade ned handen i påsen och drog förvånat upp en gök, den första för säsongen! Detta var dagens finaste besök men över lag har det varit en stort artdiversitet, tio fåglar och åtta olika arter. Bland dessa bofink, grå flugsnappare, björktrast och trädgårdssångare.

På eftermiddagen har Peter och Lofa fågelskådat och sett både 2 gråhakedoppingar 10 skedänder 3 snatteränder och kärrsångare.

Imorgon tar Maja och Barbara ledigt för att åka till stora karlsö och peter och lofa hoppas på riktigt mycket fågel i näten.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post102

Lyckad dag trots inställt arbete

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Tue, May 29, 2012 19:22:10

Tidigt imorse öppnade vi dörren och möttes av kraftig vind. Besvikna men också lite lättade kröp vi ned i våra sängar igen för våran första sovmorgon på mycket länge. Näten ska nämligen inte upp i dåligt väder.

Beslut med att inte sätta upp några nät visade sig vara bra då regnet snart piskade mot taket och vinden inte avtog. Dock hade vi fått höra från Leo att en skolklass från Visby planerat ett besök vid stationen så vid sjutiden åkte Peter ändå ner för att sätta upp några få nät med förhoppningen om att kunna ge barnen en demonstration av arbetet.

Nere vid näten möttes Peter upp av Lofa och eftersom arbetetsuppgifterna idag inte var så många fick Maja och barbara förmiddagen ledig.

Då barnen vid tiotiden ännu inte dykt upp började Lofa och Peter dra sig hemåt men möttes på vägen av 40 glada 8-9åringar och fick vända. Näten sattes upp igen och snart fick barnen till sin förtjusning betrakta en härmsångare och ställa tusen frågor om arbetet på stationen och om fåglar i allmänhet som Lofa och Peter gladeligen besvarade.

På eftermiddagen försökte vi oss trotts regnet på lite fågelskådande och fick se både en gammal havsörn 210 kärrsnäppor, 3 skärsnäppor en roskarl, kentsk tärna och några småtärnor. En lyckad dag trots regn och rusk helt enkelt!

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post101

Soligt men magert

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Mon, May 28, 2012 17:48:30

Idag har det varit tomt på stationen, inte mycket fågel, inte mycket folk. På vägen ned möttes vi av dimma och över femtio små kaniner och över lag har det varit vi och kaninerna idag. Bimbi och Tina tittade förbi en stund och också lite andra fågelskådare, men inte var dom många inte. Vi kom upp i 22 fåglar och det fans inget särskilt spännande bland dem, mest Ärtsångare, Härmsångare lite sädesärlor och en och annan bofink. Även en koltrast tittade förbi och det tycker Maja alltid är kul för att dom är så fina.

En lärkfalk jagade svalor och sländor över Hoburgsklippan men annars har vi inte skådat något spännande heller. Vi tycker lite synd om Peter som kommer hit på en sådan här dag när vi har haft så många fina dagar innan. Men vi sätter vårt hopp till morgondagen och håller tummarna för att väderprognoserna om nordliga vindar och kyla är felaktiga.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post100

Normal day

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Sun, May 27, 2012 20:24:54

Idag har Barbara, Maja, Bimbi och Gösta jobbat på nere på stationen. Dagen började bra med mycket fågel och fint väder men i takt med att solen steg högre på himlen minskade antalet fåglar. På andra rundan fick vi till Barbaras stora förtjusning årets första röda rosenfink, hon har längtat efter det sen hon kom hit. En Höksångare har också tittat förbi och allt som allt hade vi 43 fåglar.

Liksom tidigare dagar har vi haft mycket törnskator, 8 stycken idag. Så tillslut efter en morgon med ett och annat blödande finger och en eftermiddag som mest gick åt till att sova åkte Barbara och Maja till Hemse för att plocka upp Peter som ska vara ringmärkare här tills vi stänger ner för säsongen den 8juni.  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post99

Det rullar på

Vårsäsongen 2012Posted by Sundregruppen Sat, May 26, 2012 18:30:08

Lite sämre väder idag men ingenting att klaga på. Det har varit lite kallare och molnigare och en och annan kort regnskur. Idag har Barbara och Maja fått sällskap av Bimbi med familj så det har varit liv i luckan. Dagen har varit bra med en jämn fördelning av fåglar på varje runda och utan att behöva stressa landade vi på resultatet 54 fåglar. Vi har som vanligt mest haft ärtsångare och lövsångare, det mest spännande idag var nog en kärrsångare och en rosenfink.

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post98
Next »