Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Windy, very windy...

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Tue, September 13, 2011 20:24:41
Hello!

Yesterday it was a foggy day during the first hours in the morning, but suddenly the sun appeared and after some coffees some birds started singing, flying and falling down in the nets :-)

After some birds, I took a bird from a bag, I saw it was a Phylloscopus, a little bit small and strange, but after looking that the 6th Primary Feather was not emarginated I was sure it was a Lövsangare. After ringing the bird and taking all the biometric data I gave it to Johan and Clas to check the bird and...after checking some characters..........It was a Lundsangare! I had never seen one before. It was exciting!!!

Today we couldn't open the nets because it has been too windy, so we have been reading, looking some birds and eating a wonderful meal that Mia cooked for us: Thank you Mia!!!

Unfortunately, the forecast says that tomorrow it will be even more windy than today...

We still have no internet connection.

Sorry for that!


Aïda


  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post63

September 10th, wonderful!

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Sat, September 10, 2011 20:44:48

Idag var vädret inte bästa med västliga ganska hårda vinder emellanåt. Vi fick besök av Johan Träff, Staffan Hedgren, Matti Eriksson, Jörgen med fru och Leif. Det var dåligt med fåglar i näten, endast 13 stycken. Av dessa var det en blåhake som ringmärktes:

Det var många controller. Vi såg stäpphök, sparvhök, ormvråk, korp, skärpiplärka flög förbi, många sädesärlor och bofinkar. Aida Lopez-Garcia ringmärkte alla fåglarna idag. Hon är mycket kompetent och duktig. Clas, Lofa och Mia biträdde Aida. Våran ordförande Björn Lilja med dotter Johanna var biträdande också.

Efter att näten var nedtagna åkte Clas, Lofa, Aida och Mia till Rivet och skådade fågel. Det var 410 storskarvar men inget annat roligt. Vi gick över till Rivviken och där såg vi fyra strandskator, en brushane, en skärpiplärka, sju kentska tärnor och en fisktärna. Vi åkte tillbaka till Skoge och tog det lugnt, men det blev mycket rovfåglar som flög förbi. Det bästa var att örnvråken visade sig. Den har inte lämnat ön. Vi såg många tornfalkar, lärkfalkar, sparvhökar, kungsörnar, ormvråkar, bivråk, tornseglare, ladusvalor och brun kärrhök från våran eminenta baksida på huset.

Vi avslöt med gott kaffebröd som Sven-Olof Lantz kom med. Vädret blev bra med mycket solsken och värme.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post62

Dagar med vind och regn

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Wed, September 07, 2011 14:22:16

Söndag och måndag gav ett fåtal fåglar. Tisdag och onsdag gav mycket av ostadigt väder: regn och hårda vindar.

Anna lämnade stationen på tisdageftermiddagen men Ola, Aïda och Lofa kämpar vidare.

Näten på Hoburgen vilar lugnt och så gör också Internet. Ingen kontakt, så på Folkeryds rasslar 10-kronorna ner i datorernas gap. Aïda behöver tillgång till e-post för att planera sin fortsatta tid i Sverige. Och svenska folket väntar, vad vi förstår, otåligt på svalan-rapporter från Hoburgen.

Örnvråken tycks ha dragit vidare och och därmed också främmande skådare.

Bilden nedan är tänkt att ingå i Sundregruppens kommande jubileumsbok (50-års jubileet). Som synses avspeglar den tiden då jämställdhet och integration uppnåtts vid stationen. 50-50 kvinnor och män. 50-50 svenskar och andra. Notera dock att gotlänningarna är i minoritet (25%).

...........................................THE BEST TEAM EVER!..........................................

En vecka av höstsäsongen äterstår. Snälla SMHI, stå oss bi!

/Lofa (LOJ)

  • Comments(3)//blogg.sundrefagelstation.se/#post61

Personalanhopning inför skiftbyte

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Sat, September 03, 2011 22:17:08

En lugn men dimmig morgon mötte oss. Bland dagens besökare var en liten blandrasvalp som gärna hade tagit en munsbit på en fågel om hon fått tag på en. Tack vare dimman var sträckrörelserna mindre denna morgon och det resulterade i 58 märkta fåglar av 17 arter. Vi fick avsluta med att laga ett nät där bottensnöret gått av. Det var tredje gången så vi bytte ut hela bottensnöret för att slippa knutar. Detta tog en god stund och prövade vårt tålamod. Flickorna var så trötta att de nästan somnade, lite musik från en mobil fick bli räddning. Eftermiddagen ägnades åt lite administrativt arbete. Framåt sen eftermiddag anlände Lofa för att stanna resten av säsongen. I kvällningen anlände också Ola som ringmärker större delen av nästa vecka. Ola började sin Sundre vistele med att laga en god kycklinggryta.

_______________________________________________________/ TLI

_________Kontroll av främmande halsbandsflugsnappare.

_______Spänd förväntan inför Olas delikata kycklinggryta.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post60

Ännu mera rött!

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Fri, September 02, 2011 21:37:49

Den svaga vinden håller I sig och regnet lyser med sin frånvaro, så för andra dagen i rad kunde vi märka med gott resultat. Vi ringmärkte, precis som igår, så länge det fanns fågel i näten. Först vid halv ett var näten ihopdragna. Idag fick vi ihop 128 fåglar av 17 arter. Det var gott om lövsångare som vanligt, men inte långt efter kom svarthättorna, 25 respektive 21 stycken. Det var också lite kul med en gräshoppsångare och ännu en göktyta.

Påsarna som vi transporterar de fåglar som ska märkas i började bli riktigt smutsiga, så eftermiddagen gick åt till att tvätta dem. Hoppas nu bara att de torkar till i morgon. När de sista påsarna hängdes på tork hördes ett underligt läte från himlen. Tankarna gick till fjällpipare men det stämde inte riktigt, kanske hade det lite rovfåglskaraktär? Aïda fick syn på den först, rakt över våra huvuden seglade den, örnvåken! Den hade ett par minuters uppvisning högt ovanför våra huvuden innan den åter försvann norr ut, tillbaka till där den synts mest de senaste veckorna.

Sedan blev det dags att åka till Hoburgshallen innan de stängde och komplettera matförrådet, mjölken var bland annat nästan slut. Vi passade också på att leverera fyra skalbaggar som fastnat i näten till entomologen Mats Björck som lovade att återkomma med artbestämningen.

Ännu en bra dag till ända, det känns nästan som om tiden inte räcker till ibland.


-------------------------------------------------------------------------------------------/TLI


................Gräshoppsångare Locustella naevia.

................Påstvätt i full styrka.


  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post59

Finally a red day!

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Fri, September 02, 2011 20:51:58

Today the weather conditions changed and we could finally open the nets successfully. We expected a quite morning because of the wind direction, but as soon as we opened the nets, the number of birds were growing and growing. We ringed lots of Wood Warblers, Redstarts and blackcaps, but we also took species that we didn’t expect as Marsh Warbler, Wryneck and Red-backed Shrike. At last we counted 126 ringed birds and 22 different species, so we are so glad!

After ringing and having lunch, we made a Spanish “siesta” and Tommy made a nest box for Starlings by hand as you can see in that picture:

After having a relaxing afternoon, Tommy invited us to the only pizzeria in the Southern part of Gotland, a famous restaurant in Burgsvik. We spend a good evening in a familiar place and had the opportunity to try a delicious Gotland’s pizza.

How a wonderful day!


ALG, AHV

  • Comments(4)//blogg.sundrefagelstation.se/#post58

Ingen ringmärkning men en väldigt bra eftermiddag!

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Wed, August 31, 2011 21:42:00

Idag trodde vi faktiskt att vi skulle få ringmärka lite, men icke. Även att det kändes bra utanför huset i Skoge, så blåste det alldeles för mycket när vi kom ner till märkområdet. Vi gick en runda och kollade så att näten stod på sin plats och inte blåst omkull. Sedan åkte vi tillbaks till huset. Flickorna spenderade morgonen med specialgjort dataprogram för att övar artkunskap. Undertecknad pratade med örnvråksletare, satt en stund i grottan vid Hoburgsklippan, och besökte Digrans, Rivet, fd Livräddningsstationen mfl ställen. Sträcket utanför grottan var skralt men en dvärgmås och några obestämda tärnor (troligen svarttärnor) blev det i alla fall. Efter Lunch tog flickorna en promenad bort till Sundre kyrka, medan de specialstuderade fåglar längs vägen. Bra övning på steglits, grå flugsnappare, stenskvätta mm. Undertecknad lade några timmar söder om Muskmyr där örnvråken hållit till. En fjällpipare hade setts och med mycket hjälp gick den att hitta men ingen örnvråk till de tillrestas förtret. Jag träffade också entomologen Mats Björck, som vill ha ev skalbaggar som fastnar i våra nät. I Tallskogen hittade jag en ung gök och myrlejon. Till kvällen lagades smäcka på Sundregruppens vis, en variant i vilket fall. Ett litet glas black grouse var blev det också, ett sent firande av örnvråkskrysset trotts att den inte synts till idag.

.............................................................................................................../TLI


................Strax intill Sundre kyrka

.....................Ett myrlejon från tallskogen som fick posera på en sten

  • Comments(2)//blogg.sundrefagelstation.se/#post57

När det inte går att ringmärka så får man förkovra sig med datorn istället.

Höstsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Tue, August 30, 2011 21:04:58

Ännu en blåsdag och vi blev kvar i sängarna länge. Av detta blev vi lite sega och hela förmiddagen gick åt till ingenting. En av de första fåglarna vi såg denna dag var en lärkfalk som satt i ett träd i trädgården och lät. Detta triggade läteslyssning och både vanigt och ovanligt hördes ur datorernas högtalare. Till lunch serverades ”svensk” mat, Blodpudding stekt ägg och bacon. Efter lunch åkte vi till Burgsvik, Hoburgshallen och Norrbys besöktes. Lite skådning vid rivet och längs vacker kustväg hann vi också med. Det var tänkt att bli pizza på Folkeryds till kvällen men ”pizzan är stängd” måndag till onsdag. Istället blev det en lätt kvällsmat i huset.

............................................................................................................./TLI

.................Tommy visar Aïda vadare i Rivsviken.

........Storskarvar på Rivet, helt oberörda trots att vågorna sköljer över dem.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post56
Next »