Sundregruppen bloggar

Sundregruppen bloggar

Vackert väder och mingel

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Thu, June 02, 2011 13:22:59

Solen har flödat över Hoburgen. Dagens relativt magra fångst, 24 fåglar, skapade utrymme för social samvaro med alla trevliga besökare. Bland morgonens 13 arter fanns bl.a. en halsbandsflugsnappare och en rosenfink. Från Hoburgsklippan hördes en nattskärra, en fjällvråk (!), bivråk och tornfalk passerade.

Mitt i minglandet hördes Roppan ropa - tutrurduva! Till nästan allas förtret försvann den bakom klippkanten. Tack för två fina dagar och ett bra dagsverke av Charley och Mia. Fortsättning följer...

Clas

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post23

Nattmärkning

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Wed, June 01, 2011 11:32:25

Clas dök upp i Sundre i går eftermiddag och startade hårt med att stanna uppe hela natten med näten uppe. Han hoppades lite på att fånga dväguven igen, men även att se vilka andra arter som kunde dyka upp i näten. Nu har vi svaret på den frågan, endast en härmsångare fångades in under natten. Däremot hörde han tre näktergalar som gjorde sitt bästa att överrösta kärrsångarna.

Det är bara att konstatera att det kommer att bli svårt att bräcka gårdagens dvärguv. Trots att vi fick flera trevliga arter i näten idag. Mest glada är vi över busksångaren. Det var också en uppgång i antalet fåglar, 34 och antalet arter, 18. I fält runt Hoburgsklippan såg vi två bivråkar.

Nöjda och trötta (speciellt Clas) vilar vi nu upp oss inför eftermiddagens bestyr. Karin tackar för sig och konstaterar att hon inte kunde prickat in mer passande tre dagar i Sundre.

/Karin

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post22

Dvärguv

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Tue, May 31, 2011 13:24:49

Morgonen lovade gott när vi vaknade, fint väder och vinden hade avtagit. Fast vi tänkte nog mest på att vi skulle få fler fåglar än igår, inte att det skulle vara ovanliga arter (även om Karin hade önskat en biätare i nätet). Men inte hade vi väntat oss den dvärguv som Bimbi hittade i nätet på första rundan. Matts som var på plats trodde först inte på nyheten förrän han fick se fågeln själv. Glädjen var stor och vi försökte kontakta så många som möjligt som skulle få se den rara fågeln. Den ende som hann ner var Gösta. Naturligtvis fotades uven ur alla tänkbara vinklar, men den poserade snällt innan den släpptes ut vid oxeln strax SV om ringmärkarboden. Många hugade uvspanare dök upp under morgonen, men uven höll sig gömd till deras stora förtret.

Även bortsett dvärguven så var det en bra dag. I näten hade vi kärrsångare, härmsångare och rörsångare, samt årets första höksångare. Runt boden flög det citronärlor, sommargylling och bivråk.

Bimbi begav sig hemåt efter dagens insats, funderandes på hur han på bästa sätt ska fira dvärguven, Karin stannar en dag till, med Clas som ringmärkare.

/Karin

Nöjd ringmärkare med dagens största fynd.

Dagens huvudperson

  • Comments(3)//blogg.sundrefagelstation.se/#post21

ny bemanning

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Mon, May 30, 2011 19:05:23

Ny bemanning men fortfarande blåsigt. Idag och imorgon är Bimbi och Karin på plats. Idag märkte vi 22 fåglar, men blåsten avtog under dagen så vi har förhoppningar om mer fångst imorgon.

I fält sågs bland annat citronärla och rostgumpsvala.

/Karin

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post20

En mellandag med personalbyte

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Sun, May 29, 2011 11:05:06

Det blåste och regnade vid nätuppsättningsdags, så det blev ingen märkning vår sista märkdag heller. Vi packar ihop och åker hem så får vi se om anländande personal gör något fortsatt åt det här inlägget och kanske gör några observationer. Tack för oss! /Tommy och Ulrica

  • Comments(1)//blogg.sundrefagelstation.se/#post19

Märkning i blåst?

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Sat, May 28, 2011 22:17:15

Det blåser fortfarande och värre ska det bli… Vi lyckades i alla fall ha upp sex nät idag, vilka stod lite i lä. En fågel i timmen fastnade så 3 fåglar de 3 timmar vi märkte. En av fåglarna, en näktergal, visade sig vara märkt av Leo den 14 maj 2010. Om den nu inte hållt till här en stund så är den 2 veckor sen och 2 gram lättare.

Vi hade skjutit veckostädningen en dag framåt till idag, så både boden och huset fick sig en putsning.

De dystra utsikterna inför morgondagens märkning gjorde att Lena tackade för sig och åkte hem till Visby.

Vi ängnade kvällen åt bomärkning. Ytterligare två kullar förseddes med ring 3 kajor och 5 Starar. Nu lite te och macka och sedan kanske ett försök på nattskärra.

En kajunge

En Starunge

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post18

Nu får snart sydvästan sluta blåsa på oss!

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Fri, May 27, 2011 21:53:52

Ännu en blåsdag utan märkning. Jag fick ett SMS från Jörgen Petersson om att han hade haft biätare vid Rivet. Eftersom den inte var stationär begav vi oss inte dit med en gång. Istället Åkte Lena och hämtade sin handkikare vid Paviken (den hade blivit kvar i hennes jobbil). Undertäcknad och Ulrica åkte ner och kollade näten så att de inte blåst omkull i den hårda vinden. Allt var som det skulle och även holken i oxeln satt kvar där den skulle. ;) Först där efter åkte vi ner på Rivet. Efter en stund så susar det förbi 2! biätare. De var borta lika fort som de dök upp utan att Ulrica hunnit se dem.

Vi sammanstrålade med Lena vi Naturrum i Vamlingbo och åt en ljuvlig lunch i caféet på Museum Lars Jonson. En titt på utställningarna på naturrum hanns också med innan en tur till Faludden/Stockviken/Aurriv. ´

Några mindre korsnäbbar piggade upp vid ett snabbstop vid Lingenvät.

Grillad korv och melonsallad blev det till kvällsmat.

En liten kvällsskådartur klarades också av.

/Tommy

En av korsnäbbarna vid Lingenvät

En skärfläcka vid Udden.

En tornfalkshona längs vägen ner till fd livräddningsstationen.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post17

Äntligen märkbart och BIÄTARE!

Vårsäsongen 2011Posted by Sundregruppen Thu, May 26, 2011 21:10:47

Lena Pettersson (LEP) anlände lagom till andra nätrundan. Det var något för blåsigt för att ge god fångst men 29 fåglar blev det ändå. En biätare passerade märkområdet ivrigt lockande vid två tillfällen och samtidigt (båda gångerna) passerade även en 2k ängs- eller stäpphök, som om de hängde ihop. Efter märkningen vart det en tur till Burgsvik för proviantering och för vissa rast och vila andra ut att skåda bland annat vid Muskmyr Lingenvät, Gervalds, Kettelvik mm Det blev upprepning av gårdagens middag, grishals, sparris och grönsaker. En kvällstur till LIV och Rivudden hans också med.

/Tommy

Lena fotograferar i kvällningen.

  • Comments(0)//blogg.sundrefagelstation.se/#post16
Next »